Assembly Öğreniyorum-6

Bellek

Bilgisayarda bir programla ilgili bütün komut veya verilerin işlem görmek üzere geçici veya daimi olarak depo edildiği, değişik işlemler sonrasında oluşan ara bilgilerin saklandığı bir kayıt sistemidir.

Her bellek hücresinin belirli bir kelime uzunluğu vardır. Yani belirli sayıda bit kaydı yapılır. Kelime uzunluğunu belirleyen veri yolu boyutudur.

RAM BELLEK : MOS teknolojisi kullanıştır. Bellek işlevsel yönden, girilen veri ve komutların depolanmasıyla yapılan işlemlerle ilgili olarak bir takım kısımlara ayrılır.

– Komutlar Belleği :  Bu bellek bilgisayarı çalışma sırasında yararlanılan komutların oluşturduğu programların yani uygulama programların kaydedildiği yerdir.

– Veri Belleği : Belirli bir konuda alınmak istenen sonucu gerçekleştirmek üzere, programın yürütülmesi sırasında kullanılan ön bilgiler, RAM  belleklerin belli bir bölümünde saklanır. Bu bölüme veri belleği ( Data Memory ) denir.

– Sabit Değerler Belleği : Program işleyişi sırasında kullanılan sabit değerlerin saklandığı kısımdır.

– Geçici Bilgiler Belleği : Ana değerlerin saklandığı kısımdır.
Yazar : Uğur ESKİCİ

Kaynak göstermek koşulu ile alıntı yapabilirsiniz. Assembly öğreniyorum yazı dizim, 6802 Intel işlemcileri baz alınarak kendi yorumlarım/anlatımlarım, ders notlarım ve çeşitli internet kaynaklarından ufak alıntılar ile düzenlenlenerek yazılmıştır.

Dijital Pazarlama Temelleri

Sevgili dostum Emre Gökşin bir süredir “Dijital Pazarlama Temelleri” üzerine bir kitap hazırlığı içerisindeydi. Kısa süre içinde raflarda yer edinen kitabı için de ufak bir röportaj rica etmişti; seve seve ve tabii ki kabul ettim…

Plaka Değiştirme

Bir süredir sadece dijital pazarlama ile ilgili değil de farklı konular hakkında da buralara birşeyler yazmak istiyordum. Hazır hayatımda konusu gelmişken sizlere plaka değiştirme nasıl yapılır, kısaca anlatmak istedim 🙂 21 Temmuz 2017 tarihi itibari…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir