Dijital Pazarlama Temelleri

Sevgili dostum Emre Gökşin bir süredir “Dijital Pazarlama Temelleri” üzerine bir kitap hazırlığı içerisindeydi. Kısa süre içinde raflarda yer edinen kitabı için de ufak bir röportaj rica etmişti; seve seve ve tabii ki kabul ettim 🙂

Sizlerle Emre ile yaptığım röportajı paylaşmak istedim; keyifli okumalar 🙂

1 – Öncelikle röportaj teklifimizi kabul ettiğiniz için teşekkürler. Uğur Eskici kimdir, kısaca kendinizi tanıtır mısınız?

2005 yılından bu yana dijital pazarlama sektörü içerisinde yer alıyorum. Ağırlıklı olarak kendimi teknik SEO tarafında geliştirdim. Bunda üniversite hayatımda yazılım dersleri almamın büyük etkisi oldu. Kariyerim ağırlık olarak e-ticaret sektöründe gerçekleşmiş olsa da farklı sektörde yer alan internet siteleri ile de haşır neşir olduğum dönemlerim oldu. Farklı sektörlerde yer alan öncü markalara danışmanlık verirken, bir çok üniversite ve konferanslarda konuşmacı olarak tecrübelerimi paylaşmayı seviyorum.

İlgi alanlarım içerisinde elbette SEO başta yer alıyor fakat buna ek olarak performans mühendisliği, anlamsal kodlama (Semantik: CSS/HTML/HTML5), ölçümleme, kullanıcı deneyimi, SEM ve proje yönetimi de yer alıyor. SEO performansını artırmaya yönelik ilgili ürün ya da modülün analiz sürecinden, yazılım geliştirme, test ve yayına alınmasına kadar geçen bütün iş sirkülasyonu içerisinde yer alırken, yeni projeler & fikirler geliştirmek diğer motivasyon alanlarımda.

2 – SEO’nun diğer pazarlama kanallarından temel farkları nelerdir?

SEO uygulamalarında yapılan tersine mühendislik (reverse engineering), diğer dijital kanallara göre çok daha aktif olan süreçlerdir. Arama motorlarının yapısı ve pazarlaması gereği, sıralamayı yapan algoritmaya ait metrikler biz geliştiricilere açıklanmıyor. Dolayısıyla günümüz genellikle deneyler içerisinde bir takım hipotez ve testlerle geçiyor ve algoritmayı çözmeye çalışıyoruz.

Bir diğer temel fark ise maliyetlerin diğer kanallara göre düşük olması denilebilir. Fakat burada doğru bir strateji kurulmaz ve hamleler atılmaz ise özellikle yazılımsal maliyetler tavan yapabilir. Bunun dışında paralı kanallardan olan Google Adwords, Google Shopping, Facebook, Instagram ve Twitter gibi para vererek trafik çekilebilen bir kanal olmayışı temel fark sayılabilir.

3 – En sık yapılan SEO hataları nelerdir?

Bu soruya 3 farklı grup özelinde yanıt vermek isterim. Genellikle yapısal bilgi mimarisinin tam olarak oturtulmaması ve tarama bütçesinin başarılı bir şekilde yönetilememesine bağlı olarak ortaya çıkan verimsizlik, en büyük hataların başlangıç noktası olarak dikkatimi çekiyor.

Buna bağlı olarak ve 2inci grup diyebileceğim temel SEO uygulamalarının hatalı veya eksik yapılması, içerik tarafında sadece arama motorları için içerik üretilmesi yani kullanıcının unutulması ve tasarımsal olarak hatalı veya eksik deneyim yaşatan uygulamalar, dolaylı veya direkt olarak SEO hatalarında 2inci dikkatimi çeken grup diyebilirim.

Hatalı uygulandığını düşündüğüm 3üncü grup ise backlink inşası uygulamalarıdır.

4 – SEO’da başarı kriteri nedir ve n11’de siz nasıl bir ölçümleme yapıyorsunuz?

Tabii ki kaliteli trafik ve doğru audience. Gerçekten ihtiyacı karşılayan sayfaları üst sıralara taşıyıp kullanıcıya doğru yanıt vermek, ticari bir siteyseniz bu ziyaretin satın alma ile bitmesi başarı kriterlerinden sayılabilir. N11.com’da kullanıcı davranışından trafiğe kadar farklı davranışsal metrikleri baz alarak ölçümleme yapıyor ve bunlara göre de aksiyon planları çıkartıyoruz.

5 – Hiçbir teknik bilgisi olmayan, yeni bir website sahibi olan kişiler SEO yapabilir mi? Önerileriniz nelerdir?

SEO uygulayıcılarının kesinlikte teknik bilgisi olması şart. Dünyanın bir çok ülkesinde olduğu gibi Türkiye’de de malesef teknik konulara vakıf olmadan SEO danışmanlığı veya uygulayıcısı olan kişi ve ajanslar mevcut. Eğer SEO’yu sitenin anlamsal olarak kendisini Google’a doğru tanımlaması için gerekli olan teknik ve teknik olmayan uygulamalar bütünü olarak özetlersek, bir SEO uygulayıcısının en azından HTML, CSS ve biraz olsun JS okur-yazarlığına sahip olmasında fayda var.

Türkiye’de yapılan uygulamalar ile yurtdışında gerçekleştirilen uygulamalar farklılaşabiliyor. Bu yüzden yabancı kaynakları sürekli olarak takip etmeleri, meraklı olmaları ve sürekli soru sormaları, yanıt aramaları; bunların doğrultusunda SEO test caseleri yaratmaları ve sonuçları ölçümleyip çıkarımlar yapmalarını önerebilirim. Bu bakış açısında ilerledikleri taktirde kendilerini birçok parametrede geliştirebileceklerine inanıyorum.

Plaka Değiştirme

Bir süredir sadece dijital pazarlama ile ilgili değil de farklı konular hakkında da buralara birşeyler yazmak istiyordum. Hazır hayatımda konusu gelmişken sizlere plaka değiştirme nasıl yapılır, kısaca anlatmak istedim 🙂 21 Temmuz 2017 tarihi itibari…

Gnctrkcll Blogger Etkinliği: Gnctrkcll Mobil Uygulaması

12 Ağustos tarihinde Turkcell Genç Segment Pazarlama Direktörü Bahar Uçanlar‘ın katılımı ve organizatörlüğü; saydığım kadarıyla da 25 civarı blogger’ın katılımıyla gerçekleşen Gnctrkcll Blogger Etkinliği’nde bir araya gelip akşam yemeği yedik. Buluşmamız Galata Aheste restaurantta gerçekleşti….

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir