Assembly Öğreniyorum-8

ASSEMBLY DİLİ KURALLARIAssembly Yapısı

Etike alanı 1-6 karakter olmalıdır.
-İlk karakter sayı/rakam olmaz.

Sayıların Temsili             Derleyici Tarafından Anlaşılması

Sayı                                        ——-> Desimal
——————————————————–
$sayı                                     ——–> Hekzadesimal
sayıH                                     ——–> Hekzadesimal
———————————————————
@sayi                                     ——–> Oktal
sayiO                                      ——–> Oktal
sayiQ                                     ——–> Oktal
——————————————————–
%sayi                                    ——–> Binary
sayiB                                     ——–> Binary

# Kendisinden sonra gelenin data olduğunu gösterir. Ve immediate adresleme kullanılır.

Komut Kümesi : 6802 mikroişlemcisinin komut kümesi bir, iki ve ya üç bytelık komutlardan oluşur. Bir komutun uzunluğu komuta ve adresleme çeşidine bağlı olup, ilk byte komutu ve kullanılan adresleme çeşidini belirlemeye yeterlidir. 6802 mikroişlemcisinin 74 komutu bütün geçerli adresleme çeşitleri için onaltılık tabanda operasyonel kodlara sahiptir.

Adresleme Modları :

7 çeşit adresleme modu vardır :

  • Immediate Adresleme
  • Relative Adresleme
  • Inherint Adresleme (Anlaşılır, içerilmiş)
  • Indexed Adresleme
  • Akümülatör Adresleme
  • Extended Adresleme
  • Direct Adresleme

Devam et “Assembly Öğreniyorum-8”

Assembly Öğreniyorum-7

6802 Mikroişlemci Uç Tanımlamaları: Vss : Topraklama, şaseHALT : En son yaptığı işlemi tamamlar ve çalışmasını durdurur. Pause işlemi gibi düşünebiliriz. Eğer kesme işlemi (halt) yapılmayacaksa bu uç +5 volta bağlanmalıdır.MR : İşlemcinin bilgisayara bağlı…

Assembly Öğreniyorum-6

Bellek Bilgisayarda bir programla ilgili bütün komut veya verilerin işlem görmek üzere geçici veya daimi olarak depo edildiği, değişik işlemler sonrasında oluşan ara bilgilerin saklandığı bir kayıt sistemidir. Her bellek hücresinin belirli bir kelime uzunluğu…

Assembly Öğreniyorum-5

Mikroişlemci Mimarisi CISC ( Complex Instruction Set Computer – Karmaşık Komut Setli Bilgisayar ) Bu mimari programlanması kolay ve etkin bellek kullanımını sağlayan tasarım felsefesinin bir türüdür. – Performans düşüklüğüne sebep olur. – İşlemciyi daha…

Assembly Öğreniyorum-4

MİB’de (Merkezi İşlem Birimi) İletişim Yolları 1.Veri Yolu : Veri yolları, mikroişlemcinin çevre elemanlarından (RAM, ROM,EPROM,I/O…) gelen bilgi veya komutların yada işlem görmüş olan bilgi veya komutları çevre arabirim elemanlarına iletmek amacıyla kullanırlar. Çift yönlüdür…

Assembly Öğreniyorum – 3

Bir mikroişlemcide 3 adet yol vardır ; Adres Yolu : Adres/Veri seçilir. Kontrol Yolu : Okuma işlemimi yoksa yazma işlemimi yapılacağı belirlenir. Veri Yolu : Veri gönderilir. CPU tarafından gerçekleştirilen iki temel işlem vardır. Birincisi…

Assembly Öğreniyorum – 2

Evet ilk yazım olan assembly öğreniyorum arama motorlarında yükselmiş ve okuldan birçok arkadaşım farkında olmadan siteme giriş yapmışlar. Bende daha faydalı olması adına assembly öğreniyorum isminde bir yazı dizisi oluşturmaya karar veriyorum. Okulda gördüklerimiz doğrultusunda…

Assembly Öğreniyorum

Evet assembly öğrenmeye başladım 🙂 Öncelikle assembly’nin wikipediadan aldığım tanımını yazmak istiyorum. Assembly dili karmaşık programlar yazmak için kullanılan düşük seviyeli bir programlama dilidir. Assembly insanlar tarafından anlaşılması zor olan makina dilinin sayısal ifadelerini, insanlar…