Assembly Öğreniyorum – 2
Evet ilk yazım olan assembly öğreniyorum arama motorlarında yükselmiş ve okuldan birçok arkadaşım farkında olmadan siteme giriş yapmışlar. Bende daha faydalı olması adına assembly öğreniyorum isminde bir yazı dizisi oluşturmaya karar veriyorum. Okulda gördüklerimiz doğrultusunda bildiğim kadarıyla assemblyi sizlere aktarmaya çalışacağım. Bu sebeple en baştan başlıyoruz 🙂
Mikrobilgisayar Sistemleri Ve Assembler
Mikroişlemci temelde mantık kapıları, flip-floplar, sayıcı vesaklayıcılar gibi standart sayısal devrelerden oluşur. Kayıtçılar flip-flop grubudu. Her hücre bir ff (flip-flop) den oluşur. n bitlik kayıtçı n adet ff içerir ve n bitlik ikili bilgiyi tutabilir.
Load : Registeri seçmeye yarar.
Clear : Registerdaki bilgiyi sıfırlar.
CP : Sistemin hızını belirler. (Clock Palsi)
Decoder : n adet girişi 2^n çıkış olarak verebilen sayısal eleman olup, mikroişlemcilerde ve hafıza ünitelerine adres belirlemede, displayleri sürmede vs. kullanılır.
Encoder : 2^n adet girişi n adet çıkış olarak verebilen sayısal elemandır.
Multiplexer : 2^n girişi n adet seçme ucu vasıtasıyla tek çıkış olarak verebilen elemandır. Bir başka ifadeyle paralel gelen giriş bilgilerini çıkışa seri olarak aktarır.
Demultiplexer : Tek girişi n adet seçme ucu vasıtasıyla 2^n çıkış olarak verebilen elemandır. Elektronik cihazlarda demultiplexer tek-giriş çok çıkış (single-input multiple-output ) devresi (Switch) görevi yapar.
Not : Her işlemcide bir EPROM vardır. İçinde de komutlar vardır.
Clock Palsi : Her bir clock palsi bir işlem yürütülüyor anlamına gelir. Clock palsini şu şekile düşünebilirsiniz. 1 Kamyon dolusu karpuz ve onu manava aktaran 5 işçi. Bu işçiden 1si kamyonda 1si manavda. Bu 5 kişi birbirine karpuzları atarak kamyondan manava karpuzları aktarıyor. Fakat bu 5 kişi farklı zamanlarda bir sonraki kişiye karpuz atarsa, bir diğeri diğerine yetişemezse karpuzlar düşer. Bunun bir düzene sokulması gereklidir. Bu yüzden bir de davula tokmak vuran birisine ihtiyacımız vardır. Davulcu tokmağı ile davula her vurduğu anda karpuz taşıyanlar bir yanındaki kişiye karpuzu fırlatsın. Böylece sistemli ve sorunsuz bir şekilde kamyondaki tüm karpuzlar manava aktarılacaktır. CPU mimarisinde de clock palsi davulu çalan tokmakçıdır. Clock palsi her yükseldiğinde herkes bir işlem yapar. CPU mimarisine göre aynı anda bir veya birden çok işlem yapılabilir. Bu konuya ileride değineceğim.
2 clock palsi arasındaki geçen süre 2.10¯9 sn (2 çarpı 10 üzeri eksi 9) dir.
Yazar : Uğur ESKİCİ
Kaynak göstermek koşulu ile alıntı yapabilirsiniz. Assembly öğreniyorum yazı dizim, 6802 Intel işlemcileri baz alınarak kendi yorumlarım/anlatımlarım, ders notlarım ve çeşitli internet kaynaklarından ufak alıntılar ile düzenlenlenerek yazılmıştır.
3 yorum
Güzel bir konuya değinmişsiniz. Öncelikle teşekkür ederim. 🙂
Sormak istediğim Encoder, Multiplexer ve Demultiplexer anlatımlarında da 2N’nin 2^N olması gerekmiyor mu?
Teşekkürler
Merhabalar;
Evet gözümden kaçan bir nokta olmuş, düzeltmeniz için teşekkür ederim.
Rica ederim. 🙂