GittiGidiyor Dükkan ve Ürünlerimi Google’da Nasıl Üst Sıraya Çıkartabilirim?

Sizlerin de hatırlayacağı üzere, arama motoru optimizasyonu başlığı altında genel hatları ile SEO nedir’e daha önceden ufak bir giriş yapmıştık. Özellikle her gün binlerce alıcı ve satıcıyı buluşturan Türkiye’nin en işlek alışveriş sitesi GittiGidiyor olarak SEO konusuna oldukça önem veriyoruz. Google ve diğer arama  motorları tarafında gerçekleştirilen algoritmik değişiklikleri takip ediyor, anlamaya çalışıyor ve devamında sistemimize  gerekli entegrasyonları  sağlıyoruz. Aynı zamanda daha iyi bir kullanıcı deneyimi için sürekli bir takım test ve analizler gerçekleştiriyoruz.

Bu bağlamda bugünkü yazımda, dükkan sahiplerine yönelik bir takım ipuçları vermek istiyorum. Özellikle GittiGidiyor’da dükkan sahiplerinin, dükkan ve ürünlerinin Google’da üst sıralarda yer almaları için bahsedeceğim konulara dikkat etmelerinde yarar var. Başlıyoruz 🙂

Dükkanınızı Hazırlarken

GittiGidiyor’da açılan dükkanları incelediğimizde, dikkat çeken ilk sorun kategori yapılarının düzgün bir şekilde oluşturulmamış olması.

Öncelikle satışa sunacağınız ürün yelpazesini belirleyin ve ürünlerinizi doğru bir şekilde gruplandırın. Ardından bu gruplara doğru bir kategori ismi düşünün. Örneğin: “Notebook Soğutucuları” gibi. Bu örnekten yola çıkarsak, kategori isimlerini “Diğer” ya da “Menteşe” gibi genele oynayan kelimelerle belirlemek doğru olmayacaktır. Kategori isimleri, ürün gruplarını doğru şekilde betimleyecek nitelikte olmalı. Örneğin; “Menteşe” yerine “Laptop Menteşeleri” şeklinde adlandırmak daha verimli sonuç almanızı sağlayacaktır. Böylelikle hem dükkanınıza gelen kullanıcıların aradıklarına daha hızlı ulaşmalarını sağlamış, hem de arama motorlarında “laptop menteşeleri” ya da benzer ama farklı kelimelerle arama yapan kullanıcılara erişebilir hale gelmiş olacaksınız. İnsanların Google üzerinde neyi nasıl aradıklarını öğrenmek için Google’ın sunduğu ücretsiz “Anahtar Kelime Aracı” ‘ndan  yararlanabilirsiniz. Bu araç ile belirlediğiniz bir kelimeye ait Google’da yapılan benzer aramalar hakkında fikirler edinebiliyorsunuz.

Kategori adlandırması yaparken, harflerin tamamının küçük yada büyük olmaması gerekli. İyi bir kullanıcı deneyimi için kelimelerin sadece baş harflerini büyük yapın. “LAPTOP MENTEŞELERİ” ya da “laptop menteşeleri” iyi bir izlenim bırakmazken, okuma hızını artırması ve gözü yormaması adına “Laptop Menteşeleri” şeklinde kullanmak daha sağlıklı olacaktır. Unutmayın ki, SEO performansını artırmanın yollarından birisi kullanıcı deneyimini iyileştirmekten geçer. İyi bir deneyim, daha fazla sayfada kalma süresi, daha düşük bounce & exit rate ve devamında da satın alma işleminin gerçekleşmeşi anlamına gelmektedir.

Ayrıca “Dükkan Yönetimi” ekranında yer alan, “Dükkan Yapılandırma” başlıklı sayfadaki “Dükkan Adı ve Tanıtım Yazısı” kısmını mutlaka doldurun. Bu alana sattığınız ürünlerin markalarını, ürün grupları ve ürün kategorilerini anlamlı bir cümle içinde kullanıp ekliyor olmanız oldukça önemli. Burada demek istediğim marka ve ürün isimlerini virgüllerle ayırıp arka arkaya doldurmanız değil, okunabilir, anlamlı ve dükkanınızda sattığınız ürünleri anlatan cümleler kurmanız. Cümle içlerinde de marka ve ürün kategorini kullanmanızdır. Eğer arka arkaya ve sürekli olarak kelime varyasyonlarını eklerseniz, Google tarafından “Anahtar kelime doldurma” yaptığınız için spam olarak sınıflandırılabilirsiniz.

“Anahtar kelime doldurma”, sitenin Google arama sonuçlarındaki sıralamasını etkilemek için bir Web sayfasını anahtar kelime veya sayılarla doldurma yaklaşımına verilen addır. Genellikle bu anahtar kelimeler bir liste veya grup şeklinde veya bağlam dışında (doğal düz yazı şeklinde değil) görünür. Sayfaları anahtar kelimeler ve sayılarla doldurduğunuzda kullanıcılara olumsuz bir deneyim yaşatmış olursunuz ve sitenizin sıralamasını olumsuz yönde etkileyebilirsiniz. Anahtar kelimeleri gerektiği şekilde ve uygun bağlamlarda kullanan hem yararlı, hem de bilgi yönünden zengin içerik oluşturmaya özen gösterin. (1)

Anahtar kelimeyle doldurmaya ilişkin örnekler şunlardır:

  • Önemli değer katmayan telefon numarası listeleri
  • Bir web sayfasının sıralama almaya çalıştığı şehirlerin ve eyaletlerin listelendiği metin blokları
  • Aynı kelimeleri veya kelime öbeklerini genellikle doğal görünmeyecekleri şekilde tekrar etme; örneğin:

Özel  hediye kutuları satıyoruz. Özel hediye kutularımız el yapımıdır. Bir özel hediye kutusu satın almayı düşünüyorsanız, lütfen özel hediye kutusu uzmanlarımıza ulaşın.

Backlink

Backlink, bir sitenin başka bir siteye vermiş olduğu, anasayfasında veya herhangi bir sayfasında bannerinin veya text linkinin bulunması durumunda Pagerank değerinin yükselmesi için önemli olan bir link sistemidir.

Backlink

Arama motorlarının birinci mantığı, bir siteye başka bir siteye link veriyorsa demek ki bu site iyi bir sitedir, kötü olan bir siteye kimse link vermez. Backlink, sitenin PageRank’ının yükselmesinde en etkili araçtır. Ancak PR’ı (PageRank) yüksek olan sitelerden link almak daha faydalıdır. Örneğin PR 0 olan sitelerden 100 linkiniz olacağına, PR 4 olan siteden 1 link almak daha iyidir (2). Dolayısıyla dükkan anasayfanız ve dükkanınıza ait alt kategoriler başta olmak üzere, ürünlerinizin yer aldığı sayfalara backlink oluşturmanız , özellikle Google arama sonuçlarında üst sırada listelenmeniz için büyük katkı sağlayacaktır.

Dükkanıma Nasıl Backlink Sağlarım

Nasıl backlink edinebileceğinize yönelik fikirlerim ise şu şekildedir:

  1. Varsa sizin ya da arkadaşınıza ait sitelerden dükkanınıza link vermesini sağlamak.
  2. Ürün incelemeleri hazırlamak ve inceleme içerisinde dükkan ve kategorilerinize ait linklere yer vermek. Hazırladığınız incelemeleri forum, blog, haber siteleri gibi mecralarda yayınlanmasını sağlamak.
  3. İnfografikler hazırlayarak, bunların internette dükkanınızın linki ile birlikte paylaşılmasını sağlamak.
  4. Ürünlerinizin yüksek çözünürlüklü resimlerini çekip bunların fotoğraf bloglıar, pinterest,  forumlar gibi ortamlarda paylaşmak, paylaşılmasını sağlamak.
  5. Sosyal medya hesaplarınızda ürünlerinizi, dükkan yada ürünlerinize ait web bağlantılarıyla birlikte paylaşmak/tanıtmak.

Ürünlerinizi Hazırlarken

Öncelikle ürün başlığında özellikle marka/model gibi bilgileri kullanmaya özen gösterin. Örneğin “en ucuz telefon” gibi bir başlık kullanımı hem kullanıcıların, hem de Google’ın ürünün neyle ilgili olduğunu anlamasını zorlaştıracaktır. Dolayısıyla Google’da yapılan aramalarda ürünleriniz alt sıralarda gösterilecektir. Ürün başlıklarında şu kurallara dikkat etmelisiniz:

  • Ürününüzün markasını ve en temel özelliklerini belirtin.
  • Ürününüzün tam olarak ne olduğunu, kategori adıyla aynı olup tekrar etse de mutlaka belirtin.
  • Alıcıların ürününüzü hangi kelimelerle aratabileceklerini iyi düşünün.
  • Alıcılar hiçbir zaman “süper”, “muhteşem”, “satılık” gibi kelimelerle arama yaptırmazlar.
  • Başlığınızdaki alanı bu kelimelerle harcamayın.
  • Biten ürünler içinde benzer ürünleri aratın ve böylece en yüksek fiyata satılanların başlıklarını inceleyin.

Doğru bir başlık:
Sony Vaio PCG-GRZ630 Yeni Dizüstü Bilgisayar

Hatalı bir başlık:
Mükemmel, çok ucuza satılık dizüstü! Mutlaka bakın!

Ayrıca ürünlerinizi GittiGidiyor’da yayına alırken, ürün açıklaması kısmını mutlaka doldurun. Bu bölümdeki en önemli konu, her bir ürün açıklamasının özgün olarak sizin tarafınızdan hazırlanmasının gerekliliği. Açıklamada ürününüze ait teknik bilgiler, farklı açılardan çekilmiş ve net/düzgün olan fotoğraflar, metnin okunabilir düzeyde olmasında yarar var. Google, özellikle özgün ve ürününüzle ilgili detaylı açıklamalara önem vermektedir. İçeriğinizin özgün olması SEO dünyasında bir numaralı kuraldır. Bu yüzden mümkün olduğunca ürününüze ait açıklamaları bir yerden kopyalamak yerine, kendi cümlelerinizle anlatın. Cümlelerinizi, ürününüzün Google’da nasıl aranabileceğini düşünerek seçin. Örneğin dizüstü bilgisayar satıyorsanız, ürün açıklamasında taşınabilir bilgisayar, laptop, bilgisayar gibi benzer kelimeleri kullanmanız gerekli.

2021 Dijital Pazarlama Trendleri ve İç Görülerim

2020 sanıyorum kimsenin öngöremediği bir pandemi kasırgası ile sonlanmak üzereyken, globalde yaşanan bu durum birçok şirketin çalışma şeklini de etkiledi. Aşının bulunma haberi, panik havasını ve ekonomide yaşanan stresleri gevşetirken insanlar üzerindeki korkunun hemen geçmesi…

COVID-19 Hakkında Platin Dergisi ile Yaptığım Söyleyişi

1-Korona sonrası dönemde hedef kitle, gönüllü karantina döneminde. Çoğu kişi artık sokağa çıkmaktansa her alışverişini online yapmayı tercih ediyor. Sizce bundan sonraki süreçte, markalar hedef kitleye ulaşabilmek ve satın alma süreçlerine hız kazandırabilmek adına ne…

15 yorum

    Gittigidiyor akıllı sıralamada hangi faktörler önemli ? Google seo konusunda bir geçmişim var ama Gittigidiyor sıralamarı neye göre belirliyor henüz çözebilmiş değilim. Herkes tarafından bilinen Vitrin, kategori, kalın başlık, alt başlık, reklam gibi opsiyonel seçenekleri işaretleyerek yukarı çıkılabiliyor ama dediğim gibi bunu bütün satıcılar yaptığı için yine bilinmeyen devreye giriyor. Bu konuda bir yardımınız olabilir mi ?

    Tayfun bey merhaba, arama sisteminde kötüye yönelik manipülasyonların önlenmesi adına ne yazıkki algoritmanın gözettiği metrikleri paylaşamıyoruz fakat son kullanıcı deneyiminin iyileştirilmesi, arama sonrasında en uygun ve doğru ürünün getirilebilmesi için ilgili bölümler sürekli olarak geliştirilmektedir.

    Gittigidiyor`da dukkanim yok ama makaleleriniz oldukca hosuma gitti kendi seo sunu kendi yapmaya calisan biri olarak daha cok okumam lazim cook

    Merhaba,

    Yazı için teşekkürler. Gitti gidiyor’ da aktif olarak satış yapan bir kullanıcıyım. Sitede bu konu ile alakalı bilgilendirici bir metin göremedim. Gittigidiyor üzerinden bu konuyla alakalı detaylı paylaşımın yapıldığı bir link paylaşabilir misiniz?

    gg olarak akllı sıralamayı neye göre yaptığınızı siz biliyorsanız , ben adam değilim. %98 profilli ve 500 satışı olan bir satıcı %100 profilli ve 100 bin satışlı bir satıcının üstünde gözüküyor. üstte gözükenin ne açıklaması var nede ilanda resim, isterseniz linklerini bile atabilirim. bence siz bunca şeyi anlatacağınıza , önce oturun kendiniz akıllı sıralamayı iyice bir öğrenin. birde gg seo suymuş. bizler ebay ve aliexpresste satış yapmış satıcılar olarak, sizin ne yapmak istediğinizi ve bu kadar kalitesiz ve işten anlamayan personelle çalışmanızı anlayamıyoruz. bide sorulan her teknik soruya neden ewap veremiyorsunuz. bilmiyorsanız yapmayın.

    Teknik olan bir şey yok ortada ben size konuşmalardan metinler sunayım boşu boşuna kafaınızı yormayın
    Kullanıcı: “Abi benim ürünlerimi anasayfada çıkarır mısın bizim çocuk rahatsızlandı”
    GG Kategori Yöneticisi: “Geçmiş olsun abi fırsat için güzel ürünler sun en uygun fiyatlı hemen çıkartayım abi!”
    Kullanıcı: “Olur hemen sunuyorum bizi biliyorsun zaten ithalatçı ve uygun fiyatlı bir firmayız göndereyim hemen çıkart”
    GG Kategori Yöneticisi: “Emrin olur Abi!!!”

    Mehmet Ali Bey ile aynı fikirdeyim. 8 senedir gittigidiyor’da satış yapıyorum, profilim %100 ve diğer kriterlerim de yüksek fakat yeni üye olmuş ve profil değerleri yerlerde sürünen satıcıların ürünlerinin hepsi benim ürünlerimin önünde çıkıyor. Vitrin özelliklerini falanda kullanıyorum ama diğer satıcılar kullanmasa da ürünleri benimkilerden önce çıkıyor. Benim ürünlerim ancak 60. sayfadan sonra başlıyor. İlk başta teknik problem var dediler ama yakın zamanda teknik problem olmadığını belirttiler. Benim önümdeki satıcıların kriterleri benden iyiymiş onlara göre. Fakat en az 10 satıcı ismi belirtip bunları benim profilimle karşılaştırın dediğimde bana başka bilgi veremeyeceklerini söylediler. Kısaca teknik ekibin çok sağlam olması gereken gittigidiyor gibi bir firmada ne yazık ki işten anlayan bir tek adam bile bulamıyorsun. Yakında eski satıcıların hepsi satış yapmayı bırakacaklar. O zaman anlayacaklar nasıl bir hata yaptıklarını ama iş işten geçmiş olacak.

    Anlayamadığınız nokta algoritmalar kişisel tercihler ile dokunulabilir mekanizmalardır. Gittigidiyor n11 vs… gibi siteler Türkiye de sayılı sitelerdir ve içerdeki elemanlar tanıdıkları sevdikleri kıramadıkları satıcıların hepsini ön plana çıkarırlar tabii bu durumda da her şey karşılıklı profil veya başka konular hepsi hikayedir içerde ne kadar çok tanıdığınız var ise onlara ne kadar çok yardımcı oluyorsanız ve elbette onların istediklerini onlara verebiliyorsanız her zaman gittigidiyor da anasayfa da da çıkarsınız herkesin önünde de çıkarsınız.
    Günümüzde malesef ülkemizde tüm mekanizmalar rüşvet opsiyonel davranışlar üzerine kurulu düzeneklere yerleştirilmiştir. Ümitsizce ümit ediyorum ki bu düzenekler yıllardır süregeldiği şekilde ilerlemeyip keşke dediğiniz gibi sadece algoritma üzerinden herkese eşit davranır sistem üzerinden yürüse işler KEŞKE…

    müşteri hizmetlerinizden yeterince yararlanamıyoruz..ürünlerimi hiç bir şekilde göremiyorum sitede bana yardımcı olun lutfen…

    merhaba sanırım 6 7 yıldır gitti gidiyor ile çalışıyorum bu yıl tam bir soygun durumuna dönüştü gitti gidiyor dükkan ücretleri reklam vs aldı başını gitti gittgidiyor maliyetlerini ekledimi ürün satmak mümkün olmuyor bir de üstüne üstlük ürünlerin reklamlarını bir türlü göremiyoruz satışlar gittikçe düştü

    bu konuda yardım ederseniz sevinirim diğer platformlar bu kadar çok masraf kesmiyor ve reklam fiyatları da gayet makul ve güzel ürün satııyor bu şekilde devam ederse açıkcası gittigidiyorda ürün satmamayı planlıyorum satış yaparsam sadece orda olmak için ürünlerimi bırakıcam

    Bir gittigidiyor satıcı olarak şunu söylüyeyim. Bu tarz sitelerde ürün başlık kısmında en çok anahtar kelimeleri içeren satıcıların satış hacmi daha yüksek. Örnek”USB ETHERNET KART APPLE LAN MACBOOK Air PRO MAC UYUMLU OS ÇEVİRİCİ DÖNÜŞTÜRÜCÜ ADAPTOR İNTERNET CARD”. İşin ilginç kısmı ise böyle bir web siteyi kendimiz mimari edip bu şekilde başlıklar kullansak eminkere eminim spama girerdi sitelerimiz. Ancak şöyle birşey tahmin ediyorum. Bu tip siteler google ile iş ortaklığı oldukça fazla ve google ın bizlere karşı olan katı tutumunun bu sitelere karşı olmadığını düşünüyorum. Domain yaşı vb kriteler eminim etkiliyordur ancak durum bu. Google bu tarz büyük ekmek kapısından aslaki vazgeçmek istemez ve böylece rekabetin geldiği boyutu anlıyabilirsiniz. 0 dan bir eticaret sitesi kurup kitlelere erişmek eskisi kadar kolay değil.PARA = PARA gg gibi sitelerde bol spamlamalar. Durum bu.

    yıllardır gittigidiyorda dükkanımda satış yapıyorum bu sıralamaların torpille oldugunu ilk defa burada duydum..bende şüphelenmiştim ama aklımın ucua gelmezdi burada torpil olacagı..

    merhaba sanırım 6 7 yıldır gitti gidiyor ile çalışıyorum bu yıl tam bir soygun durumuna dönüştü gitti gidiyor dükkan ücretleri reklam vs aldı başını gitti gittgidiyor maliyetlerini ekledimi ürün satmak mümkün olmuyor bir de üstüne üstlük ürünlerin reklamlarını bir türlü göremiyoruz satışlar gittikçe düştü

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir