Sitemap Nedir? Site Haritası Nasıl Oluşturulur?

Site Haritası protokolü sayesinde arama motorlarına bir sitedeki taranacak URL’ler için bilgi verebilirsiniz. Bir site haritasının içeriği temelde bir sitedeki URL’leri listeleyen bir XML dosyasıdır. Bu dosya sayesinde web yöneticileri, taranacak sayfalarının üzerinde daha fazla kontrole sahip olurlar.

Arama motorlarına hangi sayfanın ne sıklıkla değiştiği, en son ne zaman güncellendiği ve sitedeki hangi sayfa diğerlerinden daha önemli, öncelikli gibi bilgileri bu dosya ile gönderebilirler. Site haritaları yapı itibariyle robots.txt URL hariç tutma protokolünün tamamlayıcısı olan bir URL dahil etme protokolüdür. Ayrıca bir site haritası uygulaması olarak RSS uygulaması da yapabilirsiniz.

XML Etiketi Tanımları

Kullanılabilir XML etiketleri aşağıda tablodaki gibi açıklanmıştır.

ÖznitelikZorunlu mu?Açıklama
<urlset>EvetDosyayı kapsüller ve geçerli protokol standardını referans olarak kullanır.
<url>EvetHer bir URL girişine ilişkin ana etiket. Geri kalan etiketler, bu etiketin alt nitelikleridir.
<loc>EvetSayfanın URL’si. Bu URL protokolle (http gibi) başlamalı ve sunucunuz gerektiriyorsa bir eğik çizgiyle sona ermelidir. Bu değer, 2.048 karakterden az olmalıdır.
<lastmod>isteğe bağlıDosyada yapılan son değişikliğin tarihi. Bu tarih W3C Datetime biçiminde olmalıdır. Bu biçim, isterseniz saat bölümünü çıkarmanıza ve YYYY-AA-GG biçimini kullanmanıza olanak sağlar.

Bu etiketin, sunucunun döndürebileceği Tarihinden-Sonra-Değiştirildiyse (304) başlığından ayrı olduğunu ve arama motorlarının her iki kaynaktan alınan bilgileri farklı şekilde kullanabileceğini unutmayın.

<changefreq>isteğe bağlıSayfanın olası değişme sıklığı. Bu değer arama motorlarına genel bir bilgi sağlar ve sayfayı tarama sıklıklarıyla tam olarak ilişkili olmayabilir. Geçerli değerler şunlardır:

  • always
  • hourly
  • daily
  • weekly
  • monthly
  • yearly
  • never

Her erişildiklerinde değişen belgeleri açıklamak için “always” (her zaman) değeri kullanılmalıdır. Arşivlenen URL’leri açıklamak için “never” (hiçbir zaman) değeri kullanılmalıdır.

Bu etiketin değerinin bir komut olarak değil, bir ipucu olarak düşünüldüğünü lütfen unutmayın. Arama motoru tarayıcıları karar verirken bu bilgileri dikkate alabilecek olsa da, “her saat” olarak işaretlenmiş sayfaları ondan daha seyrek ve “her yıl” olarak işaretlenmiş sayfaları ondan daha sık tarayabilirler. Sayfalardaki beklenmeyen değişiklikleri ele alabilmeleri için, tarayıcılar “hiçbir zaman” olarak işaretlenmiş sayfaları düzenli olarak tarayabilirler.

<priority>isteğe bağlıSitenizdeki diğer URL’lere göre bu URL’nin önceliği. Geçerli değerler 0.0 ile 1.0 arasında değişir. Bu değerin, sayfalarınızın diğer sitelerdeki sayfalarla nasıl karşılaştırıldığı üzerinde etkisi olmaz ve yalnızca sayfalarınızdan hangilerinin sizin için en önemli sayfalar olduğunu arama motorlarının bilmelerine olanak sağlar.

Bir sayfanın varsayılan önceliği 0,5’tir.

Bir sayfaya atadığınız önceliğin, bir arama motorunun sonuç sayfalarında URL’lerinizin konumunu etkilemesi olasılığının çok düşük olduğunu lütfen unutmayın. Arama motorları aynı sitedeki URL’ler arasında seçim yaparken bu bilgileri kullanabileceğinden, en önemli sayfalarınızın bir arama dizininde bulunması olasılığını artırmak için bu etiketi kullanabilirsiniz.

Ayrıca, sitenizdeki tüm URL’lere yüksek öncelik atamanın istenir bir u olmadığını da lütfen unutmayın. Öncelik görece bir kavram olduğundan, yalnızca sitenizdeki URL’ler arasından seçim yapmak için kullanılır.

XML Site Haritası Nasıl Yapılır?

Örnek bir site haritası XML dosyası şu yapıdadır :

<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
<urlset xmlns="http://www.sitemaps.org/schemas/sitemap/0.9">
<url>
<loc>http://www.siteadresi.com/hakkimizda.html</loc>
</url>
</urlset>

Birden Fazla Site Haritası Dosyasını Gruplandırma (Site Haritası Dizini Dosyaları)

Birden fazla site haritası dosyası sağlayabilirsiniz, ancak sağladığınız her bir site haritası dosyası en fazla 50.000 URL içermelidir ve 10MB’den (10.485.760) büyük olmamalıdır. İsterseniz, 10MB içinde kalmasını sağlamak ve bant genişliği gereksiniminizi azaltmak için site haritası dosyalarınızı gzip kullanarak sıkıştırabilirsiniz. 50.000’den fazla URL listelemek isterseniz, birden fazla site haritası dosyası oluşturmanız gerekir.

Birden fazla site haritası sağlarsanız, her bir site haritası dosyasını bir site haritası dizini (index file) dosyasında listelemelisiniz. Site haritası dizini dosyalarında 50.000’den fazla URL listelenemez ve 10MB’den (10.485.760 bayt) büyük olmamalıdır. Bir site haritası dizini dosyasının XML biçimi, bir site haritası dosyasının XML biçimine çok benzer.

Site Haritası dizin dosyası aşağıdaki özellikleri taşımalıdır:

  • Bir açılış <sitemapindex> etiketiyle başlayın ve bir kapanış </sitemapindex> etiketiyle bitirin.
  • Her Site Haritası için, ana XML etiketi olarak bir <sitemap> girişi ekleyin.
  • Her bir <sitemap> ana etiketi için bir <loc> alt öğe girişi ekleyin.

İsteğe bağlı <lastmod> etiketi Site Haritası dizin dosyaları için de kullanılabilir.

Not: Bir site haritası dizini dosyası sadece aynı sitede bulunan site haritalarını belirtebilir. Örneğin, https://www.ugureskici.com/sitemap_index.xml, https://www.ugureskici.com’daki site haritalarını içerebilir, ancak http://www.baskasite.com’dakileri içeremez. Site haritalarında olduğu gibi, site haritası dizini dosyanız UTF-8 olarak kodlanmış olmalıdır.

Örnek XML Site Haritası Dizini

Aşağıdaki örnekte, iki site haritasının listelendiği bir site haritası dizini gösterilmektedir:

<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
<sitemapindex xmlns="http://www.sitemaps.org/schemas/sitemap/0.9">
<sitemap>
<loc>https://www.ugureskici.com/sitemap1.xml.gz</loc>
<lastmod>2017-10-01T11:11:17+00:00</lastmod>
</sitemap>
<sitemap>
<loc>https://www.ugureskici.com/sitemap2.xml.gz</loc>
<lastmod>2017-05-02</lastmod>
</sitemap>
</sitemapindex>

Not: XML dosyalarınızdaki tüm değerler gibi, site haritası URL’leri değerleri entity-escaped olmalıdır.

Site Haritası Dizini XML Etiketi Tanımları

ÖznitelikZorunlu mu?Açıklama
<sitemapindex>EvetDosyadaki tüm site haritaları ile ilgili bilgileri kapsüller.
<siteharitası>EvetTek bir site haritası ile ilgili bilgileri kapsüller.
<loc>EvetSite haritasının yerini tanıtır. Bu yer bir site haritası, bir Atom dosyası, RSS dosyası veya basit bir metin dosyası olabilir.
<lastmod>isteğe bağlıİlgili site haritası dosyasının değiştirildiği saati tanımlar. Site haritasında listelenen sayfalardan herhangi birinin değiştirildiği saate karşılık gelmez. lastmod etiketinin değeri W3C Datetime biçiminde olmalıdır. Son değiştirme zaman damgasını sağlayarak, arama motoru tarayıcılarının dizindeki Site Haritalarının yalnızca bir alt kümesini almasını sağlarsınız; yani, tarayıcı belirli bir tarihten bu yana değiştirilen site haritalarını alabilir. Bu artımlı Site Haritası alma düzeneği, çok büyük sitelerde yeni URL’lerin hızlı bir şekilde keşfedilmesine olanak sağlar.

Site Haritası Dosyası Oluşturma

Bir site haritası dosyasını elle oluşturabileceğiniz gibi kurallarını belirtip bir döngü içerisinde veritabanızdan dinamik olarak çekerek ve bunu belirli zaman aralıklarında çalıştırıp güncel tutabilirsiniz. WordPress kullanıyorsanız yoast gibi eklentiler içerisinde sitemap uygulamaları hazır olarak geliyor.

2021 Dijital Pazarlama Trendleri ve İç Görülerim

2020 sanıyorum kimsenin öngöremediği bir pandemi kasırgası ile sonlanmak üzereyken, globalde yaşanan bu durum birçok şirketin çalışma şeklini de etkiledi. Aşının bulunma haberi, panik havasını ve ekonomide yaşanan stresleri gevşetirken insanlar üzerindeki korkunun hemen geçmesi…

COVID-19 Hakkında Platin Dergisi ile Yaptığım Söyleyişi

1-Korona sonrası dönemde hedef kitle, gönüllü karantina döneminde. Çoğu kişi artık sokağa çıkmaktansa her alışverişini online yapmayı tercih ediyor. Sizce bundan sonraki süreçte, markalar hedef kitleye ulaşabilmek ve satın alma süreçlerine hız kazandırabilmek adına ne…

2 yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir