İnternet Explorer 8
Internet Explorer, internet kurtlarının sabit diskinin bir köşesinde, “Internet Explorer’dan başkasıyla açılmam,” diyen bazı gıcık siteler için bir önlem olarak toz tutuyor olsa da, dünyanın geri kalanının (Microsoft’a bakılırsa 800 milyon kişi) birincil tarayıcısı rolünü oynuyor. Bu yüzden, henüz dün çıkmış olan Internet Explorer 8’i bir de Microsoft’un ağzından, gerektiği yerlerde de satır aralarından dinledik.
20 Mart 2009 sabah saatlerinde gerçekleşen basın etkinliği, Microsoft Yazılım Geliştirme ve Platformlardan sorumlu Bölge Direktörü Naseem Tuffaha’nın konuşmasıyla başladı. Internet Explorer 2.0, 3.0 ve 4.0’ın imalinde görev almış olan Tuffaha, Internet Explorer 8’i, tarayıcı özelliklerine getirilen basit bir güncelleme değil, Internet Explorer 2.0 ve 3.0 gibi “internet algısını değiştirmeye” muktedir bir yazılım olarak tanımladı. Akabinde de, bu değişiklikleri “Daha hızlı, daha güvenli, daha kolay kullanım,” şeklinde üç gruba ayırdı.
Internet Explorer 8, Microsoft’un iddiasına göre, önceki sürümlerinden çok daha hızlı. Bu hız artışı, tarayıcının bir sunucuyla 6’ya kadar bağlantı kurabilmesine bağlanıyor. Yine Microsoft tarafından yapılan bazı denemeler, hiç de şaşırtıcı olmayan bir şekilde, IE8’in aralarında Google, Facebook, Baidu, Blogger, Youtube vs. bulunan 25 belli başlı sitenin 12’sini Chrome ve Firefox’dan hızlı açtığını gösteriyor. SunSpider testi de, JavaScript’in IE7’de kıyasla yüzde 400 daha hızlı çalıştığını gösteriyor.
Ancak, kullanıcıların mikrobloglara, kısa mesajlara, açık tablara alıştığı, dikkat sürelerinin azalıp içerik tüketim hızlarının arttığı Web 2.0 çağında, bir tarayıcının sadece işlem hızının artması yetmiyor. İçeriğe ulaşım yollarında da bir takım ayak oyunları yapmak gerek. Microsoft da bunu dikkate alarak IE8’e Hızlandırıcı, Web Dilimleri ve Görsel Arama adlı üç yeni özellik eklemiş.
Hızlandırıcı, tüm arama araçlarının, bir kelime ya da cümle seçilip sağ tıklandığında açılan bir menüde görüntülenmesi olarak özetlenebilir. Görsel Arama, Google’ın Öneriler sisteminin daha gelişmişi. Tarayıcının bütünleşik arama kutusuna bir sorgu girildiğinde, kutunun altına açılan bir menüde arama sonuçları resimlerle birlikte görüntüleniyor. Sonuca tıklandığında doğrudan siteye gidiliyor. Web Dilimleri ise, web sitelerinin kendi hazırladığı içeriğe bağlı bir eklenti. Sitelerde sürekli güncellenen bilgileri (örneğin haber sitelerinde haberleri, finans sitelerinde döviz fiyatlarını, açık artırma sitelerinde verilen teklifleri) ufak bir düğme halinde araç çubuğuna yerleştiriyor. Bu alanlara güncelleme geldiğinde, kullanıcı uyarılıyor.
InPrivate Browsing, “olta atma” koruması, dolandırıcılık amaçlı yeniden yönlendirmeleri tespit eden SmartScreen Filter gibi güvenlik güncellemelerinden, her sekmenin ayrı bir izlek açıp, biri çöktüğünde diğerlerinin etkilenmemesi, oturum kurtarma, farklı sitelerden açılan sekmelerin farklı renklere sahip olması gibi yeniliklerden ise, daha önce bir hayli bahsetmiştik zaten. Bunların yanında, Microsoft’un “geliştiriciler zaten kendisine çalıştığından” pek önemsemediği “daha küçük tarayıcıların üstünde durduğu” şeyler olarak gördüğü web standartları, IE8’de daha çok önemsenmiş. Yine de, tarayıcı, tüm web siteleri kendisine uymak üzere güncellenenene dek, çıkışından önce açılmış siteleri (internetin hemen hemen tamamını) “Uyumluluk Kipi”nde görüntüleyecek.
Microsoft’un Türkiye iş ortağı olan 6 web sitesi, Chip.com.tr, Garanti.com.tr, Milliyet.com.tr, Hepsiburada.com, Gittigidiyor.com ve Yemeksepeti.com, kendilerine arama Hızlandırıcıları, Web Dilimleri ve Görsel Arama özelliği eklemişler. İlgili eklentiler, ieaddons.com’dan edinilebiliyor. Bu vesileyle, Yemeksepeti.com’un yenilenmekte olduğunu ve Web Dilimleri, Hızlandırıcı ve Görsel Arama eklentilerinin, 1 ay sonra faaliyete girecek yeni sürümle kullanılır olacağını öğrendik.
Ancak günün en heyecanlı anı, herhalde Microsoft’un yeni arama projesi Kumo’nun bir anlığına görünüp kaybolmasıydı. Örnekleme amaçlı bir görselde, girilmiş web siteleri/arama motorları arasında adını seçtiğimiz Kumo’nun, Microsoft tarafından denemelerde kullanılacak kadar geliştirildiği aşikardı. Ancak “Kumo ne alemde?” sorusunu yönelttiğimizde, hem Naseem Tuffaha’dan, hem de Microsoft Türkiye Windows Pazarlama Grubu’ndan Alper Mestçi ve Nuri Çankaya’dan “Ne, Kumo mu, yok ki öyle bir şey! :)” cevabını aldık (gülümseme de dahil olmak üzere). Online ve İnternet Servisleri’nden Emre Tok ise arama teknolojilerinin geliştirildiğini, Kumo’yu “önümüzdeki dönemlerde” görebileceğimizi eklemekle yetindi.
Neticede, Internet Explorer 8 “daha küçük tarayıcı”lardan aldığı örneklerle daha da büyümüş gibi görünüyor. Kendisine beta sürümlerinden daha iyi performanslar ve şans diliyor, iyi haberlerini bekliyoruz.
4 yorum
İe8’i yükledikten sonra sağ tıkladığımda, i8’de olsun Windowsta olsun, açılması gereken menü açılmıyor, yani görüntü ortaya çıkmıyor, ama fareyi gezdirdiğimde, menüler gezdirdiğim yerde görünür oluyor. Bu sorunun kaynağı nedir acaba?
İe8 i bende laptopuma yükledim kendisiyle beraber laptopda bazı sorunlar meydana geldi. 1 olarak her ie sayfasına tıkladığımda norton virüs programımın bazı internet koruma modüllerini iptal ediyor (Bilen için yazayım Phishing koruması iptal oluyo manuel olarak aktif yapmak zorunda kalıyorum)
Diger sorun ise amcaoğlumda aynısı mevcut. Laptop her açıldıgında Toshiba cards… diye devam eden ve uyarımı, hatamı ne olduguna anlam vermediğim bi msgbox çıkıyor..
Uzuuun bi süreden beridir ie yi kullanıyordum.Mozilla tercihimdi, bu olan la beraber gözümden daha da düştü 🙂
Şuana kadar ben bi sorun yaşamadım gerçi ama iyice bi zorlamak lazım aslında 🙂 Serdar bey sizin sorununuzu tam bilmiyorum ama beta sürümünü kurduysanız, yeni çıkan kararlı sürümü kurmanızı öneririm. Eğer benzeri sorunu masaüstünde de yaşıyorsanız bir program yada servis bilgisayarınızı meşgul ediyordur ve tıklama komutunuza geç tepki veriyor olabilir. Veya bir zararlı da bulaşmış olabilir. Tam olarak değil ama benzeri sorunu bilgisayarımın işlemcisi %100 kullanılırken masaüstünde bende yaşıyordum.
Şuana kadar beni rahatsız eden tek şey yeni sekme çok geç açılıyor. Yine ie simgesini tıkladığımda explorer bir önceki sürümüne göre geç açılıyor. Özellikle yeni sekmeyi geç açması çıldırtıyor beni.