Hashtag’in SEO’ya Etkisi ve Facebook Hashtag’lerinin Geleceği

sosyalmedya.co ile “Hashtag’in SEO’ya Etkisi ve Facebook Hashtag’lerinin Geleceği” üzerine yaptığım röportajdır:

——-

Bence hashtag’lerden ziyade sadece kullanıcı ile etkileşime geçebilen hashtag’lerin SEO’ya etkisi var. Microbloglar, metadata üretimi konusunda internet dünyasında adeta yeni bir pencere açtı. Keyword olarak ele alındığında oldukça önemli bir veri yapısı oluşturan hashtag’ler, kullanıcıların özel bir konuda hızlı ve kolay bir şekilde arama yapmalarına da imkan tanıyor. Doğru bir şekilde kullanıldığında ise bilgilerin semantik bir şekilde gruplandırılması adına da oldukça elverişli bir yöntem. Daha önceden yazmış olduğum yazıda, Google’ın backlinke geçmişe nazaran daha az değer –tamamen değil- verdiğini, son dönemlerde de sitelerin kalite ve kullanıcıların siteye gösterdiği reaksiyona göre önem değerini ölçeklemeye çalıştıklarından bahsetmiştim. Öyle ki kaliteden kastın ne olduğunu daha önceden Google’ın blog yazısında birkaç örnekle vurguladığını yine bahsetmiştik. Bu konuda sosyal medya etkileşimleri oldukça önemli bir konuma sahip.

Google’ın özellikle son kullanıcı dataları ve davranışlarına, backlinkten daha çok önem vermeye yöneldiğini biliyoruz. Fakat backlinki de reddetmediğini, Google Webspam takımının başında olan Matt Cutts’ın son açıklamalarında görmekteyiz. Yani Google legal olan tüm backlink aktivitelerini destekliyor. Buradan yola çıktığımızda hashtag’lerle milyonlarca insana ulaşabilirken, bu insanların bu tag’de sizin hakkınızda konuşuyor olmaları, dahası linkinizi paylaşıyor olması muazzam güzel bir şey olurdu değil mi? 🙂  İşte tam bu noktada hem backlink, hem user interaction, hem de viralliğin verdiği nimetleri değerlendireceğiz.

Ayrıca SEO & SEM işiyle uğraşanlar bilir; keyword research kimi zaman oldukça zor bir iş haline dönüşebiliyor. Hashtag’lerin nimetlerinden yine bu şekilde de yararlanabiliriz. Arama yapabilecek kelimeleri direkt son kullanıcının oluşturduğu hashtag’ler ile toparlamak, fikirler açısında oldukça elverişli olacaktır. Hashtag’ler üzerinde belki de yüzlerce kelime fikirleri üretebilirsiniz.

Facebook’un hashtag kullanımında sağladığı fayda ile Twitter ve Instagram’ınki aynı mı?

Benim fikrim aynı olmadığı yönünde çünkü Facebook, Twitter ve Instagram farklı platformlar. Dolayısıyla aslında özellikle Twitter ve Instagram’ın, Facebook’a göre daha spesifik kitlelere hitap ettiğini düşünüyorum. Dolayısıyla bu alanlarda kullanılan hashtag kültürü ile Facebook şuanda farklı. Ama zamanla bu kültür Facebook’a da kayabilir ya da tamamen bambaşka bir kültür oluşabilir. Dediğim gibi bunu biraz da zamanla göreceğiz..

Facebook eksik kaldığı bir alanı farkedip, bunu bünyesine dahil etmesi bana gayet normal geliyor. Hatta geç bile kaldılar. Fakat herhangi bir inovasyon yaratmadan Twitter’ın özelliklerini aynen alıp –trending hashtag gibi- kendilerine dahil etmeleri hata olur.

Şahsen zaten Twitter varken, neden aynı nitelikte başka bir siteyi/fonksiyonu kullanayım ki? Günümüzde kopyalardan çok farklılık yaratan sistemler uzun vadede ayakta kalmayı başarıyor. Bu yüzden Facebook, bazı şeyleri umarım daha farklı bir şekilde karşımıza getirirler.

Hashtag’ler içine entegre edilecek bir reklam ağı hashtag’in önemini artırabilir

Twitter’da yer alan reklamların şahsen beni cezbettiğini pek söyleyemem. Bu yüzden twitter özelinde söylemem gerekirse, reklamdan çok viral olan hashtag’ler çok daha etkili. Burada etkiden kastım da kullanıcı ile etkileşime geçme, tag’e katılım –retweet- ve bir şeyler yazma oranı..

Hashtag’lerin etkisini tartışmaya gerek yok fakat Facebook’ta bildiğiniz üzere kitleye yönelik reklam da yapabiliyorsunuz. Sanırım bu da reklamın önemini koruması için anlamlı bir neden. Bu sebeple Facebook’taki hashtag’in önemi reklamlar kadar olmayabilir. Yine de hashtag’ler içine entegre edilecek bir reklam ağı hashtag’in önemini artırabilir. Sonuçta Facebook’da reklam uzun bir süre hashtag’in önünde olacaktır şeklinde düşünüyorum.

Facebook hashtag’leri ve Google

Şuanki yapıyı incelediğimde, Facebook tagleri URL’de /hashtag/ dizini altında bulunduruyor. Bunu Google üzerinde sorgulayıp –site:facebook.com/hashtag/- gelen sonuçların önbellek görüntüsüne baktığımda, giriş yapma zorunluluğu olduğunu görüyorum. Yani hashtag’in içeriğini botlar görmüyor. Dolayısıyla önceden bahsettiğim backlink konusu için bir fayda sağlamıyor. Yine de hashtag’ler üzerinden sitenizi ziyaret eden ziyaretçilerin sitenizde çıkış oranı, hemen çıkma oranı, sitede kalma süresi, ziyaret derinliği, sayfa gösterimi gibi metrikleri iyileştirebileceğini düşünüyorum. Sonuç olarak burada direkt bir etki söz konusu değil.

‘Önemli olan hashtag’lerin doğru kullanılması’ sürekli duyduğumuz bir cümle. Peki nasıl?

Bunun için biraz mesaj ve hashtag optimizasyonundan bahsedelim.

1. Hashtag’in Konumu: Yaptığım bir çok gözlemde hashtag’lerin, paylaşılan textin sonuna konduğunda daha verimli olduğu kanısına vardım. Mesela şöyle bir twit hatalı iken :

“#GittiGidiyor – Türkiye’nin En İşlek #Alışveriş Merkezi”

Bunun daha doğru olan kullanımı ise:

“GittiGidiyor – Türkiye’nin En İşlek Alışveriş Merkezi – #alışveriş #gittigidiyor” şeklinde.

2. Hashtag Sayısı: Eğer orantısız bir şekilde hashtag kullanımı yaparsanız twitter’dan spam olarak işaretlenebileceğinizi aklınızdan çıkartmayın. Fakat yine de son kullanıcı için düşünürsek mesajlarınızda maksimum 2 hashtag oluşturun, bunların daha fazlası ilginin dağılmasına, belkide spam algısının oluşmasına sebep olacaktır. Ayrıca hashtag’leriniz uzun ve farklı kelimelerin biraraya gelmesiyle oluşuyorsa, kelimelerin baş harflerini büyük yaparak okunabilirliğini artırın. Örneğin şöyle bir hashtag yanlış iken:

“#gittigidiyoralışveriş”

Bunun daha doğru olan kullanımı:

“#GittiGidiyorAlışveriş” olacaktır. Unutmayın ki Twitter gibi hashtag’in özellikle mobil ortamlarda kullanımının aktif olduğu cihazlarda okunabilirlik gibi kavramlar, oldukça büyük öneme sahiptir.

3. RT’ler için Boşluk Ayırın: Bildiğiniz üzere twitter’da 140 karakterlik bir kullanım alanı var. Dolayısıyla retweet gibi etkileşimler için mesajlarınızda özellikle en azında 14-15 civarı karakteri boş bırakmanız daha verimli olacaktır. Bu alan genellikle RT yapan kullanıcının kullanıcı adı için gerekli olacaktır. Örneğin:

“RT @GittiGidiyor : Twitter üzerinden düzenlediğimiz yarışma saat 17.30’da başlayacaktır #GittiGidiyor #Yarışma”

Bu kurallara dikkat ederek mesajlarınızı ve hashtag’lerinizi oluşturabilirseniz, yayılım ve katılım oranlarında olumlu değişimler gözlemleyebilirsiniz.

2021 Dijital Pazarlama Trendleri ve İç Görülerim

2020 sanıyorum kimsenin öngöremediği bir pandemi kasırgası ile sonlanmak üzereyken, globalde yaşanan bu durum birçok şirketin çalışma şeklini de etkiledi. Aşının bulunma haberi, panik havasını ve ekonomide yaşanan stresleri gevşetirken insanlar üzerindeki korkunun hemen geçmesi…

COVID-19 Hakkında Platin Dergisi ile Yaptığım Söyleyişi

1-Korona sonrası dönemde hedef kitle, gönüllü karantina döneminde. Çoğu kişi artık sokağa çıkmaktansa her alışverişini online yapmayı tercih ediyor. Sizce bundan sonraki süreçte, markalar hedef kitleye ulaşabilmek ve satın alma süreçlerine hız kazandırabilmek adına ne…

7 yorum

    Harstagler gelecekte Google aramalarında daha sık karşımıza çıkacağa benziyor. öyleki bugün harstag kullanmayan sosyal medya hesabı kalmadı nerdeyse ve bu verileri Google değerlendirmek isteyecektir.

    Harshtag, yayınlanan içeriğin daha çok kulanıcıya ulaşmasını sağlıyor. Daha öok tıklanmak ve ilgi görmek Google’ın da ilgisini çekecektir. Sonuçta Google, insan davranışlarını model alarak SEO mühendisliğini geliştiriyor.

    Faydalı bir yazı bende arada #hashtag kullanıyorum daha fazla kişiye erişmesi için, teşekkürler.

    Hashtag’ler hakkındaki bilgilendirici güzel makaleniz için teşekkürler. Şuan bulunduğunuz konumlara, yani seo uzmanlığını güzel bir eticaret sitesinde yapıyor olmanız benim gibi seo sektörünü ciddiye alanlar için güzel bir örnek oluyor. Eğer ki seo hakkında özel soru sormamda çekince yoksa facebook, twitter veya mail gibi kanallardan sorabilir miyim? Cevaplar mısınız?

    Teşekkürler şimdiden.

    Düşünceleriniz için teşekkür ederim 🙂 Twitter üzerinden sorabilirsiniz, fırsat oldukça elimden geldiğince yanıtlarım elbette 🙂

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir