2013 Yılı ve SEO Değerlendirmesi

Google, her geçen gün kullanıcı deneyimine daha da fazla önem vererek algoritmasını güncelliyor. Bunun için 2011 Şubat ayında gerçekleştirdiği “Panda Algoritma Güncellemesi” ile önce düşük kaliteli siteleri filtreledi. Bu güncellemeden yüzbinlerce site etkilenmiştir. 2012’nin Nisan ayında ise “Penguen Algoritma Güncellemesi” ‘ni yayına aldı. Bununla birlikte klişeleşmiş birçok SEO metodlarının işe yaramadığını, aksine birçok sitenin sıralamalardan düştüğünü gözlemledik.

Google, sürekli daha da akıllaşan algoritmasına kullanıcıların sosyal medyadaki hareketlerini de dahil etmeyi unutmadı. Özellikle yapay backlink üreten birçok site de bundan etkilenmeye başladı. Çünkü Google artık daha değerli olan ve birebir son kullanıcılardan aldığı sosyal medya paylaşımlarını da işin içine dahil etti. Fakat sektördeki çoğu kişi backlinkin değerini yitirdiğini söylese de, sadece katma değeri düşük olan backlinklerin öneminin azaldığını söyleyebilirim. Bu noktada Panda Algoritmasından çok fazla etkilenmeyen, yani High-Quality (kaliteli site) olarak nitelendirebileceğim sitelerden backlink alınması daha anlamlı olacaktır. Kaliteli sitenin ne olduğu ve nasıl kaliteli bir site olunabileceğinin tanımı, yine Google tarafından şu bağlantıda açıklanmıştır: http://googlewebmastercentral.blogspot.com/2011/05/more-guidance-on-building-high-quality.html . Aslında backlinkin eskiye nazaran daha az katkı sağlamasının bir başka sebebi, Panda güncellemesi ile birlikte birçok sitenin Low-Quality (düşük kaliteli) olarak sınıflandırılmasıdır. Fakat bu noktada yine de agresif bir backlink inşa etme girişiminde bulunulmasını önermem. Backlinklerinizin olabildiğince doğal bir şekilde oluşmasını sağlayın. Bunu; yapacağınız kampanyalarla, insanlar için yararlı içeriğin üretilmesini ve paylaşılmasını sağlamakla ya da viral reklam gibi metodlarla geliştirebilirsiniz.

Search Metrics
Search Metrics

Ayrıca Google “Disavow Link Tool” ‘unu kullanıma sunarak, webmasterların Google’ın gözardı etmesini istediği backlinkleri listeleyebileceği bir yapı oluşturdu. Böylelikle bir web sitesi sahibi, backlinkleri üzerine daha fazla kontrole sahip oldu. Tüm bu gelişmelere baktığımızda 2011-2012 yılında Google’ın sıkı bir temizlik yaptığını ve artık daha temiz ve organik olarak gelişen sitelere önem vermek istediğini görüyoruz.

Bunun sonucunda ise 2013 ve önümüzdeki diğer yıllar için SEO performansını artırmaya yönelik şu konulara ağırlık verebilirsiniz:

  1. İçeriğin Kalitesi: Her zaman olduğu gibi içeriğin özgün ve kaliteli olması altın kuraldır. Ayrıca içeriklerin kısa kısa değil de, mümkün mertebe okuyucuyu da sıkmayacak bir uzunlukta olmasında yarar var. Düz metinler yerine, makalenizi imaj ya da videolarla desteklemeyi de unutmayın. Şahsi tecrübelerim min. 400-500 kelimelerden oluşan ve mantıksal olarak doğru başlıklarla paragraflara ayrılmış metinler daha doğru bir kullanım olacaktır.
  2. İçerik Pazarlaması: Oluşturulan içeriklerin kullanıcılar ve özellikle diğer web siteleri tarafından paylaşılabiliyor olması; hem doğal backlink oluşturulması, hem de sosyal medyada var olma adına bir gereklilik olarak karşımıza çıkıyor.
  3. Sosyal Medya: Paylaşımlar, Retweetler, Mention ve hatta +1’ler, web sitesi yöneticilerinin hepsinin dikkate alması gereken ve muhakkak sitelerine entegre etmesi gereken kaçınılmaz bir yapıdır. Kullanıcıların karşılaştırma yapabilmeleri ya da incelemeleri okuyabilmeleri, yorumlar yapılması, kullanıcının içerik yaratması, sosyal medya davranışları ve site içerisinde kullanıcı ile interaktif bir yapının yaratılması, geçmişte olduğu gibi bugün ve önümüzdeki yıllarda da SEO tarafında önemini koruyacaktır.
  4. Yüklenme Süresi: Kullanıcı deneyimine son derece önem verilen günümüzde, sitenizin pageload değerini iyileştirmeniz, SEO performansının artırılması için bir zorunluluk haline gelmiştir. 2012 yılında olduğu gibi önümüzdeki yıllarda da bu konu ivmelenerek önem kazanmaya devam edecektir. Bunun için server-side ve client-side caching yapılandırması, CSS, HTML kullanımı, DOM yaratımı ve sayfanın Browser Render performansı, statik kaynakların (CSS, JS, Imaj vb.) sıkıştırılması ve http requestlerin doğru bir şekilde analiz edilmesi ve sonrasında optimize etmeniz başlangıç için yeterli olacaktır.
  5. Schema.org: Google, Bing ve Yahoo! tarafından oluşturulan ve yapılandırılmış data işaretlemelerinin sitelerde kullanımı, arama motoru botlarının sitenizi daha rahat anlamasına katkıda bulunacaktır. Bu bağlamda, sitenizin arama sonuç sayfalarında daha zengin görünmesi (BreadCrumb, İnceleme sayı & puanların çıkması vb.) ve botlar tarafından daha doğru bir şekilde sınıflandırılması için henüz kullanmaya başlamadıysanız bile, 2013 yılında yapılandırılmış data işaretlemelerini kullanmaya başlayabilirsiniz.
  6. Mobil: Son dönemlerde hızla artan mobil kullanım trendiyle birlikte, web sitelerinizi mobil uyumlu hale getirmeniz gerekmekte. Ayrıca sitenizi Mobile-Optimized bir şekilde geliştirdiğiniz versiyonunu web/masaüstü versiyonu ile ilişkilendirip, arama motorlarının bu mobil ve web/masaüstü versiyonlarını daha doğru bir şekilde anlamasını sağlamanız gerecektir. Mobil’de var olmanız, en az diğer metrikler kadar önemli.
  7. Kullanıcı Deneyimi: Kullanıcıların sayfanıza geldiği anda neyin ne olduğunu anlayabiliyor olması ve site içerisinde kaybolmaması yine altın bir kural. Tabii kullanıcı deneyimi başlı başına bir derya denizken, başlangıç olarak aşağıdaki metrikleri ve test yöntemlerini kullanarak sitenizde kullanıcı deneyimini artırabilirsiniz:
  • Bounce Rate
  • Exit Rate
  • Readability/Design
  • Kullanıcı Yolları
  • Ziyaret Derinliği
  • PageLoad Süreleri
  • A/B Testleri
  • Tıklanma Haritaları
  • Sıcaklık Haritaları
  • Göz İzleme Testleri
  • Sayfa Altına İnme Oranları

Uğur Eskici
GittiGidiyor & eBay

2021 Dijital Pazarlama Trendleri ve İç Görülerim

2020 sanıyorum kimsenin öngöremediği bir pandemi kasırgası ile sonlanmak üzereyken, globalde yaşanan bu durum birçok şirketin çalışma şeklini de etkiledi. Aşının bulunma haberi, panik havasını ve ekonomide yaşanan stresleri gevşetirken insanlar üzerindeki korkunun hemen geçmesi…

COVID-19 Hakkında Platin Dergisi ile Yaptığım Söyleyişi

1-Korona sonrası dönemde hedef kitle, gönüllü karantina döneminde. Çoğu kişi artık sokağa çıkmaktansa her alışverişini online yapmayı tercih ediyor. Sizce bundan sonraki süreçte, markalar hedef kitleye ulaşabilmek ve satın alma süreçlerine hız kazandırabilmek adına ne…

2 yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir