SSL Geçişi için SEO Kontrol Listesi

Google nadiren de olsa arama algoritmasında kullandığı metrikler hakkında ipuçları vermekte. Bunlardan birisi, Ağustos / 2014’de yayınladıkları bir blog postu üzerinden duyuruldu: HTTPS as a ranking signal

Her ne kadar görünüşte bir platformun HTTPS protokolüne geçişi oldukça kolay gözükse de, SEO perspektifinde konu oldukça karmaşık, riskli ve bunların toplamında da maliyetli olabiliyor. Özellikle çalıştığınız site/platform her ne kadar büyük ya da karmaşıksa, kontrol etmeniz gereken onlarca nokta olabiliyor.

Sisteminizi HTTPS’e geçirmenizin öncelikli 2 ana faydası var. Bunlardan ilki özellikle popülerliğini yitirmemiş olan “man-in-the-middle-attack” yönetime karşı güvenlik önlemidir.

Wikipedia’ya göre bu saldırının tanımı şu şekildedir:

Bir network üzerinde kurban bilgisayar ile diğer ağ araçları (yönlendirici, switch, modem ya da sunucu gibi) arasına girerek verileri yakalama ve şifrelenmemiş verileri görebilme ilkesine dayanan bir saldırı çeşidi.

Bu saldırı yöntemi için en temel güvenlik önlemi ise değerli bilgileri (parola, kredi kartı numarası gibi) HTTPS gibi şifrelenmiş protokoller üzerinden gönderilmesidir. Paketler saldırganın eline geçse dahi içerikleri görüntülenemez ve değiştirilemez. Tek başına SSL site güvenliğini elbette sağlamayacaktır ama veri akışının şifrelemesinden dolayı ciddi bir güvenlik önlemi olarak düşünebilirsiniz. Dünyada yaygın olarak kullanılan CMS’den olan wordpress uygulamasını kullanıyorsanız, başımdan geçen yoğun bir saldırı sonrasında aldığım güvenlik önlemlerini burayı tıklayarak öğrenebilirsiniz. Özellikle blackhat SEO dünyasında sitelere saldırı gerçekleştirme ve hack işlemi sonrasında gizli backlinkler yaratma, günümüzde halen popülerliğini koruyor. Bu tür saldırılar aynı zamanda sitenizin organik trafik performansını negatif yönde etkileyecektir.

Diğeri ise ve bu yazının da amacı olan SEO performansına olan katkısı. Google’ın arama algoritmasında mevcutta 200’den fazla metrik olduğunu her fırsatta ifade edilmekte. Tek başına sitenizi SSL’e geçirmek illaki sıralamada sitenizi zıplatmayacaktır fakat Google bu konunun pozitif yönde bir metrik olduğunu resmi olarak açıkladı. Bizlerin de tüm “+” ‘ları toplayıp elimizden geldiğince arama sonuçlarındaki sıralamayı ve beraberinde trafiği artırmak nihai hedefimiz. Devam et “SSL Geçişi için SEO Kontrol Listesi”