Robots.txt Nedir? Nasıl Kullanılır?

robots.txt, küçük bir komut setine sahip olan ve arama motorlarına yol gösteren bir dosyadır. Bu komutlar, sitenize olan erişimi bölüm bazında ve belirli user-agent’a göre göstermek için kullanılabilir. Arama motoru robotlarını yönetmenin en kolay ve etkin yöntemlerinden birisidir.

Bir çok arama motoru genellikle siteyi taramadan önce bu dosyayı okur ve burada yer alan komutlar doğrultusunda tarama işlemi gerçekleştirir. Bu noktada bilmeniz gereken nokta tüm web tarayıcılarının (crawler), robots.txt dosyasında yer alan komutları tanımak zorunda olmayışı; fakat Google, Bing, Yandex gibi büyük arama motorları bu dosyayı destekler ve tarama, öncesinde tanımlanan kurallar doğrultusunda gerçekleştirili. Yani robots.txt dosyasında yer alan komutlar tamamen tavsiye niteliğinde ve isteğe bağlıdır; teorik olarak da web robotları bu kurallara ihtiyaç duymamaktadır. Yani sitenize bir robots.txt dosyası koymanız, mahremiyetinizi garanti altına almaz.
Devam et “Robots.txt Nedir? Nasıl Kullanılır?”

Coğrafi Hedef Yapılandırması

Google arama motoru, eğer bir site belli bir coğrafi bölgeyi (veya kitleyi) hedef alıyorsa bunu bilmek ister. Bunun nedeni ilgili bölgelerden yapılan arama sonuçlarını iyileştirmektir. Belirli bir ülkede yaşayıp belirli bir dili konuşan kullanıcılar için…

SSL Geçişi için SEO Kontrol Listesi

Google nadiren de olsa arama algoritmasında kullandığı metrikler hakkında ipuçları vermekte. Bunlardan birisi, Ağustos / 2014’de yayınladıkları bir blog postu üzerinden duyuruldu: HTTPS as a ranking signal Her ne kadar görünüşte bir platformun HTTPS protokolüne…

Türkiye’deki SEO Durumu – SEMrush Webinar

15 Mart 2017 tarihinde SEMrush’ın önderliğinde ve Türkiye’de ilk defa gerçekleşen bir SEO webinarı düzenledik. Moderatörlüğünü sevgili Aykut Aslantaş’ın yaptığı ve konuk olarak GittiGidiyor’dan sevgili Ümit Yılmaz ve bendeniz Uğur Eskici, Türkiye’deki SEO sektörü geçmişten…

Pogo Sticking Nedir?

Pogo Sticking aslında 1990’ların başında trend olan, duruş pozisyonunda zıplamak için kullanılan bir eğlence aracıdır. Google terminolojisinde ise siteden aniden çıkma anlamında kullanılır. Bir çok insan pogo sticking terimini bounce rate ile karıştırmakta. Aslında ilk…

Digitalzone – Dijital Pazarlama Konferansı

Digitalzone’19 Dijital Pazarlama Konferansı Bu yıl diğer yıllardan farklı olarak 1 gün olarak düzenlenen digitalzone etkinliğine katılım için 1156 TL bilet fiyatı mevcut. Toplu alımlarda ise 952 TL gibi bir ücretle yerel ve ulusal konuşmacıları…

Digital Age Şubat 2015 Sayısı – SEO Söyleyişi

Digital Age Şubat ayı sayısında, SEO’ya ayrılan bölüm için ufak bir soru cevap gerçekleştirdim. Bununla ilgili söyleyişimiz şu şekilde: 1. Markalar neden SEO’yu seçmeli? Marka, ister e-ticaret yapsın ister yapmasın, online görünürlük marka bilinirliliği açısında…

RSS Yayını Nedir? SEO İçin RSS Oluşturma

RSS (Rich Site Summary), çoğunlukla blog ve haber siteleri tarafından kullanılan ve yeni eklenen içeriğin kolaylıkla takip edilmesini sağlayan bir web sayfası yayıncısıdır/bildirimcisidir. Kullandığı dosya formatı .rss ve .xml’dir. RSS kısaltmasının açılımı ve zaman içinde…

1st International SEOZEO Summit

Ana sponsorluğu’nu Bilkent Cyberpark’ın yaptığı SEOZONE – First International SEOZEO Summit ilk senesinde dünyanın dört bir yanından gelecek SEO devlerini ağırlıyor! Evet, bu başlığı gördüğüm ve Türkiye SEO sektöründe ilk defa gerçeleşecek olan summit beni…

GittiGidiyor Dükkan ve Ürünlerimi Google’da Nasıl Üst Sıraya Çıkartabilirim?

Sizlerin de hatırlayacağı üzere, arama motoru optimizasyonu başlığı altında genel hatları ile SEO nedir’e daha önceden ufak bir giriş yapmıştık. Özellikle her gün binlerce alıcı ve satıcıyı buluşturan Türkiye’nin en işlek alışveriş sitesi GittiGidiyor olarak…

Satıyorum satıyorum saaatttıımm!

13 gün önce yazmam gereken bir yazıyı bugüne sıkıştırmak biraz boş vermişlik gibi olsa da işin aslı biraz farklı. SEO işiyle uzun yıllardır uğraşıyorum ve kariyerim için bir hayalim vardı. O da çok büyük bir…